ALLERJİ

ALLERJİ

Bahar yavaş yavaş yaklaşıyor…

Her yıl çok sayıda insan alerji ile özellikle bahar aylarında mücadele etmektedir. Bir çok insan alerjik rinite yakalanmaktadır. Bazıları hafif geçirirken, bazıları da ağır geçmekte, işlerini engellemektedir.

Yaşam kalitesini düşüren ve hapşırık nöbetleri, burun akıntısı, burunda-boğazda-kulaklarda kaşıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, ciltte kaşıntı ile bize hayatı zehir eden ise alerji tanısı, ‘Allerji Testi’ ile anlaşılabilir.

Aşı tedavisi ile de tedavi edilebilir. Özellikle çocuklar da olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Alerjinin nedeni?

Bir bitki veya hayvana ait bir parça vücüda girerse önlem amacıyla bağışıklık sistemi devreye girer. Havada taşınabilecek kadar küçük olan polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozu, gözümüz burnumuz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikir.

İlkbaharın erken dönemlerinde saman nezlesine polenler ya da çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar neden olmaktadır.

Mantar ise ekmeği küflendiren, meyvaların bozulmasına neden olan küflerdir. Aynı zamanda kuru yapraklarda, bitki ve toprakta da bulunurlar. Soğuğa dirençlidir ve karlı hava dışında tüm bir yıl sporları havadadır. Ev de saksı toprağında, nemli yerlerde, peynirde, mayalanmış içkide vardır. Kozmetik malzemeler, mantarlar, yiyecekler ve ev tozları yıl boyu sakıncalıdır.

Allerjik nezle; Allerjik nezle, hapşırma, burunda tıkanıklık, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı ile seyreden ve toplumda sık görülen bir hastalıktır. İlkbahar ve sonbaharda çeşitli polenlerin ortaya çıkması ile belirtilerde artış gözlenir.

Saman nezlesi;

Çocukluk döneminde başlar ve ataklarla devam eder. Saman nezlesine, çiçek tozları, otlar, çimen ve küfler, mevsimlik; ev tozları ve yün sebep olur.

* Burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı, her iki gözde sulanma, kaşıntı ve yanma vardır.

* Gözler şiş ve kızarık, burun mukozası soluk mâvimsi renktedir.

Nasıl korunulur?

* Polenlerden korunmak için bahar aylarında pencereleri kapalı tutmak ve hava filtresi kullanılmalıdır. Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin ya da bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın.

* Kuru ve sıcak havalarda polenlerden kaçınılmalıdır

* Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun.

*Akarlar ev tozu üzerinde yaşarlar ve dışkıları ile allerjik nezleye sebep olurlar. Bunun için elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalı ve yatak takımları ile perdeleri sıcak suyla yıkanmalıdır.

* Sabah erken saatlerde dışarıya çıkılmamalıdır.

* Evde bulunan bitki ve hayvanlardan uzak durun. Evcil hayvanların tüy, salya, dışkı ve idrarları ile temas edilmemelidir.

* Ev ve işyerinde küf olmamalıdır.

.* Allerjenden uzak durmaktır. Allerjeni geçirmeyen maskeler kullanılabilir. 

* Allerjen, ev tozu veya yün ise, tozsuz, yünsüz oda hazırlanmalıdır.

* Bütün örtü ve eşyâlar, antijenik olmayan maddelerden olmalıdır.

* Battaniye ve yataklar pamuk veya mümkünse tamâmen toz geçirmiyecek şekilde kılıflı olmalıdır. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin

* Sun’î boyalı gıdalar, meşrubatlar, boyalı sakız, dondurma, kuruyemiş fazla yenmemelidir.

* Çimleri keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takın.

* Yatağınızın baş tarafı yukarı kaldırılmış şekilde uyuyun.

* Her gün egzersiz yapın.

* Sigarayı bırakın ve hava kirliliğinden uzak durun.

* Dengeli beslenin, karbonhidratlı gıdalardan az beslenin ve C vitaminiyle desteklenin.

Allerji tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır ve dokturunuz bunlar arasından size en uygun olanını seçecektir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun…

Bundan önce hassasiyetinizin gerçek nedeni bulunmalıdır….          

Sağlıklı ve mutlu kalın…

Yorum bırakın